Lån uten sikkerhet | Hva er refinansiering?

Refinansiering betyr simpelthen å finansiere noe på nytt. Det kan være du har smålån, kredittkort, eller annen gjeld du ønsker å samle i ett lån. Da kan du for eksempel søke om et lån uten sikkerhet for å samle all gjeld. Dette er en god løsning for å få ned de månedlige låneutgiftene dine. I tillegg får du på den måten én låneutsteder å forholde deg til.

  • Refinansiere betyr å finansiere på nytt
  • Samle smålån i ett ved å refinansiere

Refinansiere boliglån

Boliglånet er det største lånet en husstand har, og det som gjør størst innhugg i familieøkonomien. Årsakene til refinansiering av boliglån kan være mange. Det kan være at rentemarkedet svinger, eller at du vil få bedre vilkår hos en annen låneutsteder. Derfor vil du kunne tjene på å finansiere boligen din på nytt. Her vil det da ikke være snakk om et forbrukslån uten sikkerhet, men et boliglån med pant i bolig.

Låneutsteder av et boliglån vil strekke seg langt for å beholde kunden. Derfor er det stor sannsynlighet for at du kan forhandle deg frem til bedre vilkår i banken du bruker. Dette er den enkleste formen for refinansiering av huslånet. Banken kjenner deg allerede, og har nødvendige opplysninger om deg. Går du til en annen bank, må du starte låneprosessen på nytt. Vi anbefaler å prøve først i din egen bank!

  1. Refinansiering av boliglån krever pant i bolig.
  2. Let etter de beste lånevilkårene

Refinansiering av forbrukslån

I stedet for forbrukslån for refinansiering, skal vi se på refinansiering av forbrukslån. Størsteparten av Norges befolkning har en eller annen form for lån uten sikkerhet. Altså et forbrukslån der det ikke stilles krav til sikkerhet i personlige eiendeler. Har du flere slike lån, kan det være lønnsomt å samle alle i ett lån. Dette kalles også refinansiering. Det mest lønnsomme her, vil være å bake det inn i boliglånet.

  • Bak forbrukslånene inn i boliglånet
  • Samle alle forbrukslån til ett

For å få lavere utgifter per måned, kan det lønne seg å samle alle smålån i ett lån. Dette kan være forbrukslån uten sikkerhet. I et slikt lån kan du samle all gammel gjeld i form av kredittkort, smålån, forbrukslån og lignende. I motsetning til et boliglån, kan du ikke bake slik gjeld inn i eksempelvis et billån. Grunnen til dette er kravene om at billån skal gå uavkortet til bilkjøp.

Forbrukslån for refinansiering av kredittkort

All gjeld kan refinansieres, uansett hvilken type lån du har. Det vil si at kredittkort fint kan refinansieres. Har du flere kort, kan du samle alle kortene i ett eneste forbrukslån. Om du har andre smålån, kan du også samle de i det samme lånet. Om du regner ut dagens samlede utgifter til kredittkort og smålån, vil du garantert komme bedre ut av det ved å samle lånene i ett forbrukslån.

Billån og refinansiering uten sikkerhet

Billån er et forbrukslån med sikkerhet i bilen, der banken stiller krav til at pengene skal brukes på kjøp av bil. Banken vil da ta pant i bilen, dersom du skulle misligholde billånet. Et slikt lån kan i teorien refinansieres med et forbrukslån uten sikkerhet, men dette vil ikke lønne seg. Lån uten sikkerhet er nemlig dyrere enn de med sikkerhet i fast eiendel. Et billån bør refinansieres som det billånet det er.

  • Det lønner seg ikke å refinansiere billånet med et forbrukslån uten sikkerhet
  • Billånet kan bakes inn i boliglånet

En annen variant for refinansiering av billånet er å bake lånet inn i boliglånet. Skal du kjøpe bil, og har egen bolig, vil flere banker tilby billån med pant i bolig. Da vil du få en lavere rente, enn om du stiller bilen din som sikkerhet. Slik får du også en nedbetalingstid tilpasset verditapet på bilen, slik at du ikke trenger å betale renter lenger enn høyst nødvendig.

Sammenlign lånetilbudene

For å finne det beste tilbudet, må du undersøke tilbudene som finnes. På nett finner du sider som har gjort denne jobben for deg. Her listes opp tilbydere og deres ulike tilbud, som kan filtreres etter ditt behov. Ofte har de også en lånekalkulator, slik at du kan regne ut en mer nøyaktig estimering. Gjør grunnarbeidet godt før du går hen og signerer en låneavtale, og les all liten tekst!

Spørsmål og svar

Kan jeg bruke et forbrukslån til akkurat hva jeg vil?

Ja, du kan bruke det på innkjøp, reiser, studier, eller det du måtte ønske. Du kan også bruke det for å refinansiere annen gjeld. Bankene stiller ingen krav til hva du bruker pengene til, akkurat som de ikke stiller krav til sikkerhet for lånet.

Kan jeg refinansiere kredittkort med et forbrukslån uten sikkerhet?

Ja, kredittkortgjeld kan fint refinansieres med et forbrukslån uten sikkerhet. Har du flere kredittkort, kan du samle all kortgjeld i ett forbrukslån. Slik får du lavere månedlige utgifter, og muligens også lavere rente enn på kredittkortene. Dette varierer imidlertid. Sjekk vilkår før du signerer på forbrukslånet.

Hvor finner jeg de beste lånetilbudene?

På nett vil du finne flere sider som gir deg tilbud fra flere tilbydere. De sjekker alt av lånevilkår, og ramser opp alle tilbudene på markedet. Tilbudene sorteres etter rente, og med søkefilter kan de enkelt sorteres etter dine egne kriterier og behov.