Når lønner det seg med refinansiering med sikkerhet?

Mange av oss har opptil flere forskjellige lån med ulike lånevilkår som beløp, nedbetalingstid og renter. Nordmenn har rekordstor gjeld, og koronaepidemien har gjort at stadig flere får øynene opp for hvor store forskjeller det er på de ulike lånene. Mens boliglån har svært lave renter for tiden, kan forbrukslån ha renter som gjør lånene vanskelig å innfri. Da kan en refinansiering av lånene være løsningen. Ved å ta opp et nytt lån, en refinansiering, vil låntakeren ha mye å vinne på det. Refinansieringen kan være enten i nåværende bank eller hos en annen låneaktør.

Hvordan lønner deg seg?

Formålet med å ta opp et lån for å refinansiere er:

  • Å slippe og måtte forholde seg til flere forskjellige lån med ulike vilkår.
  • Å bake alle lånene inn i ett lån, slik at låntakeren får bedre oversikt.
  • Å få bedre lånevilkår, spesielt når det gjelder renter og gebyrer.

Om du har flere forbrukslån, hvor den effektive renten kan ligge på over 50 %, vil en refinansiering ha lavere rente og bedre vilkår. Du kan dermed spare penger hver måned. Samtidig slipper du å forholde deg til forskjellige betalingsfrister, varierende renter og gebyrer på hvert lån.

Refinansiering med eller uten sikkerhet?

Refinansiering kommer i to former, nemlig med eller uten sikkerhet. Sistnevnte krever ikke at banken tar pant i eiendom som bil eller hus. Refinansieringen uten sikkerhet blir derfor den dyreste av de to. Prinsippet for låneaktørene er at renten blir høyere når risikoen går opp. Hvis du ikke har valgt refinansiering med sikkerhet, er lånet en høyere risiko for banken eller den private låneaktøren. Men en refinansiering vil likevel lønne seg om gebyrene blir lavere, rentene går ned og nedbetalingen blir gjort enklere.

Refinansiering med sikkerhet er løsningen som lønner seg hvis du har bil eller eiendom. Hvis refinansieringslånet tar utgangspunkt i sikkerhet, er lånet en mindre risiko for banken eller den private låneaktøren. Hvis ikke du kan betale tilbake lånet, vil banken kunne selge huset eller bilen, slik at de får tilbake manglende lånebeløp.

Åpner refinansiering for flere muligheter?

Refinansiering av lån lønner seg for mange låntakere. Ikke bare får du mindre å betale hver måned, men også en bedre oversikt over lån og bedre vilkår. Det som kan være en ekstra bonus, er at refinansiering med sikkerhet i bolig gjør at du samtidig kan spare til å investere i boligen. Ved å bruke oppsparte midler til å pusse opp i hjemmet, vil din investering øke verdien på boligen. Denne verdiøkningen vil føre til ytterligere gevinst ved salg av bolig eller hvis det skal tas opp et nytt lån.