Refinansiering for vanskeligstilte

Gjeld er et sensitivt tema for mange nordmenn, selv om dette er et problem et stort antall sitter med. Et vanlig problem er også at mange holder sin vanskelige gjeldssituasjon skjult, og ikke søker etter nødvendig hjelp. Dersom du nå søker etter hvordan du kan refinansiere din egen gjeld har du tatt et steg i riktig retning. Her vil du få en presentasjon av hvorfor mange ender opp med å slite med gjeld, men også hvordan du kan komme deg ut av den.

Derfor ender mange opp med betalingsanmerkninger

Det kan være mange grunner til at mennesker ender opp med betalingsanmerkninger. Første ledd i å forhindre en slik utvikling er bankens ansvar. En kredittsjekk må til for å forsikre seg om at lånsøkeren er i stand til å tilbakebetale lånet. Men like mye ansvar ligger på deg når du sender inn søknader om lån. Mange søker om lån de egentlig ikke har råd til, og egentlig ikke trenger. Det er viktig å sette opp en månedlig nedbetalingsplan du vet du kan følge.

  • Ta forhåndsregler før du søker om lån
  • Spar opp tilstrekkelig egenkapital
  • Ikke bruk ny gjeld for å dekke gammen gjeld

Dersom disse månedlige planene ikke følges, står man i faresonen for å få tilsendt purringer. For mange blir eneste løsningen å bruke kredittkortet, eller søke om nye forbrukslån, for å betale ned disse avdragene. Finnes det ikke rom i budsjettet til å betale ned ett lån denne måneden, er det sjeldent plass til å betale ned to avdrag neste måned. Mange nordmenn som har akkumulert samtlige betalingsanmerkninger har gjort denne tabben. Ta tak i problemet mens det fortsatt er mulig, og velg refinansiering.

Slik fungerer refinansiering

Trenden er at dersom du sitter på et lån med betalingsanmerkninger, er sannsynligheten stor for at du sitter på flere lån med samme problem. Det er nettopp for slike tilfeller at refinansiering vil virke spesielt effektivt. Dette tilbudet vil samle alle dine eksisterende lån og kredittkortgjeld til et samlet lån, med en bedre avtale. Din nye bank vil da overta hele gjelden din. Istedenfor å få flere ulike regninger fra ulike banker, vil du kunne få én forutsigbar regning fra din nye bank.

  • Flytt din gjeld over til én bank med refinansiering
  • Fordeler inkluderer bedre renter, ny nedbetalingstid, og bedre forutsigbarhet
  • Sammenligne ulike banker for de beste tilbudene

Konsekvensene av betalingsanmerkninger

Hvis du selv sitter på betalingsanmerkninger, har du nok merket hvordan livet med ett kan bli litt vanskeligere. Det er ikke kun stresset med inkassovarslinger, purringer, og høye regninger som ikke lenger passer inn i månedsbudsjettet, som er årsaken til dette. Et annet problem er at du ikke lenger vil få godkjent nye forbrukslån og kredittkort fra seriøse banker. Du vil også få problemer med å tegne nye mobilabonnement og strømavtaler. Med andre ord er du nødt til å legge om på livsstilen.

Nordmenn og betalingsanmerkninger

Mange nordmenn er dessverre godt kjent med betalingsanmerkninger. Samlet har nordmenn flere milliarder i inkassogjeld, og dermed samtlige betalingsanmerkninger. Mesteparten av gjelden finner vi hos de mellom 35-44 år. I snitt sitter den gjennomsnittlige låntakeren med inkassogjeld med hele 6 betalingsanmerkninger, noe som tyder på at når du først har fått én betalingsanmerkning er det lettere å få den andre. Derfor er det viktig å gripe tak i problemet så fort du merker at du er i faresonen for inkassogjeld og påfølgende betalingsanmerkninger.

Slik velger du best refinansiering

Det finnes mange ulike tilbud om refinansiering på nett. Alle kommer med ulik nominell og effektiv rente, nedbetalingstid, service og generelle vilkår. Vær ekstra oppmerksom på at du ser etter effektiv rente, og ikke kun den nominelle renten. Den effektive renten vil vise hvor mye du totalt sett vil betale for tjenesten, inkludert avgifter og andre aktuelle gebyrer. Det kan ofte være gebyrer for å opprette låneavtalen, og en årlig avgift så lenge du er kunde av banken. Spør etter hjelp dersom du er usikker.

Det kan hende at du vil bli avvist fra din første søknad om refinansiering. Selv med refinansiering kan bankene og finansieringsforetakene avslå urealistiske søknader. Det kan dermed lønne seg å ta kontakt med et sammenligningsfirma, som jobber med slike søknader hver dag. Ved å oppgi din økonomiske posisjon, samt hva du ønsker av refinansiering, kan dette firmaet hjelpe deg med å plukke ut mulige avtaler. Denne tjenesten skal være gratis og uforpliktende, og tilgjengelig på nett. Svartid vil gjerne være mellom en til tre virkedager.

Velg refinansiering med sikkerhet

For å gjøre det lettere å kunne refinansiere sin gjeld er det viktig å ha noen oppsparte midler på forhånd. Dette kan være eiendeler som eget hus eller hytte. Slike lån med sikkerhet er noen av de mest gunstige lånene du kan få tak i, og kan være svært gunstige hjelpemidler under refinansieringen. Under prosessen kan du refinansiere dine forbrukslån sammen med ditt huslån, og dermed få et mer gunstig tilbud. Huslånet vil bli større, men du vil fjerne dine lån med ugunstig rente.

Problemet for mange med lån med høye renter er at de har en generelt vanskeligstilt økonomi. De har havnet i lånefeller fordi de ikke sitter på noen egenkapital. Dersom de ikke har noe hus å stille med som sikkerhet, vil det da også bli vanskeligere å få gode avtaler for refinansiering av sine forbrukslån. Hvis dette er tilfellet for deg er det fortsatt mulig å søke om å slå sammen dine forbrukslån. Men du må være forberedt på at lånevilkårene ikke vil være like gode.

Nye lån etter refinansiering

Det er ikke slik at betalingsanmerkninger plasserer deg på en permanent svarteliste hos alle banker og finansieringsforetak i Norge. Dersom du velger refinansiering av dine lån, vil du suksessfullt og effektivt kunne betale ned din inkassogjeld. Når dine betalingsanmerkninger da er fjernet er du igjen godkjent for nye lån, kredittkort, og muligheter. Betalingsanmerkninger kan være oppsatt i registeret i inntil 3 år, men etter den tid er det ingen permanente merker etter inkassogjelden din. Du kan dermed starte med blanke ark etter du har betalt gjelden din.

Det viktigste nå er å kunne bruke erfaringene du nå har hatt, til å bygge opp et sunt forhold til sparing, gjeld, kredittkort og forbruk. Dette er vaner som starter med refinansiering. Gjennom prosessen kan du finne ut av hvilke poster i månedsbudsjettet som kan kuttes, hvor mye i nedbetalinger du klarer å håndtere i måneden, hvordan en sunn låneavtale ser ut, og hvordan du bruker kredittkort riktig. Fra banken din, eller din profesjonelle økonomiske rådgiver, kan du også få god veiledning til hvordan du burde håndtere økonomien din videre.

Profesjonell hjelp

Dersom du ikke vet hvordan du skal håndtere dine økonomiske problemer på egen hånd er du ikke alene. Mange nordmenn har stått i samme situasjon, og har klart å komme seg ut av den. Dette skjer gjerne med mye støtte fra venner og familie. Dersom du ikke har noen med økonomisk bakgrunn til å hjelpe deg burde du vurdere om du trenger profesjonell økonomisk hjelp for å bedre din situasjon. De fleste banker og finansieringsforetak tilbyr god rådgiving, men andre profesjonelle økonomiske rådgivere finnes også.

Oppsummering

Dersom du sliter med privat økonomi gjelder det å ta kontakt for hjelp så fort som mulig. Mange muligheter vil fortsatt stå åpne så lenge du er åpen om problemet så fort det starter. Det vanligste for nordmenn med vanskeligstilt økonomi er å søke etter refinansiering, gjerne med egen bolig som sikkerhet. Dette vil gi deg de beste rentene. Du kan også slå sammen dine eksisterende forbrukslån, for en bedre oversikt og ny nedbetalingstid. Det anbefales å ta kontakt med en profesjonell økonomisk rådgiver for å utvikle den beste refinansieringsplanen.