Refinansiering med sikkerhet i bolig

Går du med tanken om å refinansiere med sikkerhet i bolig? Det kan være både dyrt og tungt å ha litt gjeld flere steder. Ved å samle lånene til ett lån, kan situasjonen bli mer overkommelig. Det er viktig å vite at refinansiering ikke nødvendigvis betyr at du øker den totale gjelden. Refinansiering med sikkerhet i boligen din vil hjelpe deg med å få bedre oversikt over privatøkonomien.

Hva betyr det å ha et lån med sikkerhet i bolig?

Refinansiering med sikkerhet i bolig betyr at boligen settes som pant. På den måten er banken sikret å få tilbake pengene de har lånt ut. Panten skal altså dekke lånesummen hvis lånet misligholdes av låntaker. Om dette skjer vil banken ha mulighet til å selge sikkerheten for å få tilbake lånesummen.

Mer attraktiv lånekunde

En av fordelene med å bruke boligen som sikkerhet, er at du blir mer attraktiv som lånekunde. Ved å gi banken en slik garanti vil du også være i en bedre posisjon. Da er det enklere å forhandle deg frem til gunstigere betingelser. Begge parter vinner på at lånet har sikkerhet. Banken låner ut penger uten stor risiko. Du som kunde vil kunne senke renteutgiftene betraktelig.

Hvorfor refinansiere?

Å refinansiere gjeld har sine fordeler. Spesielt om du har flere låneavtaler å forholde deg til hver eneste måned. Å samle smågjeld til ett større lån er ikke bare smart, men også helt nødvendig i enkelte tilfeller. Refinansiering av boliglån er en annen løsning om du vil ha mer «valuta» for pengene. Prisstigning på bolig er en «valuta» som er gull verdt. Dette kan du utnytte for å få bedre lånevilkår. Banken er ofte villig til å strekke seg langt for å beholde deg som kunde.

Fordelene med refinansiering

Fordelene med refinansiering av gjeld er mange og gode. Ved å samle dyre lån til ett, får du bedre oversikt over den økonomiske situasjonen din. Med ett lån får du bare én utgift å forholde deg til. Du får lavere renteutgifter, samt mindre avgifter og gebyrer. Med pant i bolig vil disse utgiftene bli enda lavere. Du får også utvidet nedbetalingstiden, som videre gir lavere månedlige utgifter. Kredittverdigheten din blir bedre fordi du faktisk klarer å overholde lånebetingelsene. Dermed får du også bedre vilkår på eventuelle fremtidige lån.

Husk på dette før du søker

Det er viktig å ikke gjøre impulsive valg. Derfor er det smart å undersøke på forhånd hva slags avtaler du kan få. De ulike bankene har ulike vilkår, noe som har stor betydning for deg som lånekunde. Derfor er det ekstra viktig at du sammenligner lånetilbudene som finnes på markedet. For å sammenligne kan du bruke sammenligningssider på nett. Et eksempel på en slik side er Refinansiere.net, men det finnes flere aktører.

Hvilke typer sikkerhet godtar banken?

Bankene reklamerer ofte med lån med sikkerhet i eiendeler uten å spesifisere hva eiendeler kan være. Når banken gir ut lån kan de ta pant i eiendeler som bil, kjøretøy, båt og lignende. I svært spesielle tilfeller kan de også ta pant i veldig verdifulle gjenstander eller kunstsamlinger. Dette gjelder imidlertid de aller færreste i samfunnet. Det er heller ikke alle banker som tillater denne formen for sikkerhet.

Penger som sikkerhet

Penger er absolutt en verdsatt sikkerhet når en søker om lån. Penger på bok er alltid et pluss for alle parter. I slike tilfeller vil banken sperre beløpet på en sperret konto. Da er det kun banken som har tilgang til kontoen så lenge det er pant i pengene. Pengene behøver ikke nødvendigvis være dine egne, men kan eksempelvis være dine foreldres sparekonto. Du spør deg kanskje: hvorfor da ikke be foreldrene om lån? Her er det svært individuelle faktorer som spiller inn.

Sikkerhet i bolig fremfor andre eiendeler

Å refinansiere med sikkerhet i bolig er alltid det mest lønnsomme alternativet. Dette er fordi banken får veldig gode vilkår i bytte mot lånet du søker. Verdien på en bolig stiger jevnlig, i motsetning til eksempelvis en bil eller en båt. Dette kommer både deg og banken til gode. Du får større lånekapasitet og banken får mindre tapsrisiko.

Hva om jeg ikke har egen bolig?

Ikke alle eier en bolig, noe som spesielt gjelder yngre låntakere. I slike tilfeller er det svært vanlig at foreldre trår til og stiller sin bolig i pant for barnas lån. For mange unge er dette springbrettet ut på det store boligmarkedet. Når en så er godt etablert med egen bolig vil en ha større frihet og uavhengighet. Mange velger da å få ny boligtakst og slik frigjøre panten i foreldrenes bolig.

Oppsummering – refinansier med sikkerhet i bolig

Ønsker du mindre stress hver måned, bedre økonomisk oversikt og en romsligere lommebok? Da bør du ta grep for å endre situasjonen og refinansiere dyre lån. Sammenlign lånetilbud og få full oversikt over alle faktorer som inngår i det å refinansiere med sikkerhet i bolig. Få ganske enkelt privatøkonomien på rett kjøl!